Brissago, Santo Bartolomeo kápolna (1997)

Raffaele Cavadini

rcbrissago

Az Észak-Olaszországot Ticino svájci kantonnal összekötő Lago Maggiore nyugati partján, Locarnotól néhány kilométerre helyezkedik el Brissago városa. Porta a brissagoi tóparttól induló alpesi szerpentinen megközelíthető csöndes település. A szerény külsejű, ám fényűző villáktól népes környezetben egy-két helyen felbukkan néhány öreg ház. Ez utóbbihoz hasonlító épületek közti udvarkerten átvágva jutunk az egykori Szent Bartolóm kápolna romjaihoz, amelyből mindössze egy falfreskó maradt: Antonio da Trade 15. századi angyali üdvözlete. A figyelemre méltó érzékenységgel öntvénykeretbe foglalt, mindazonáltal az új építményen kívül magára hagyott festmény hátfala résnyire elválik a kápolnafaltól, ám anyaga megegyezik azzal. E kép színei képezik az egyedüli bíbor, sárga, kék árnyalatokat; minden további színt a fény festi a szürke tónusú falakra.

rcbrissago_02

A kápolna a szerpentinről is megközelíthető. A keskeny hegyi út egy kisméretű, városi jellegű teresedéshez vezet, amelynek jelentős hányadát a kápolna tömegkubusa foglalja el. E teresedést a völgy felől alacsony mellvédfalak határolják. Az építmény az elvett térből igyekszik minél többet visszaadni, ezért kubusvázának csak egy részét, nagyjából felét keríti falakkal. A többi rész nyitott terasszá, emelt pódiummá változik. E kis terasz a köztér részévé válik, s ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy egy kis padocska is helyet kapott benne. A vasbetonvázas épület hasított, szürke kőburkolatának egyetlen elemeként kiálló pad egyben kiállított tárgy is. A vázkeret peremgerendákkal merevített struktúrája a kubusból egyenlőszárú kereszt formáját vágja ki, amely kettős jel: a megváltásé és a kápolna látható szerkezetéé.

rcbrissago_03

A kőburkolat ugyanabból a helyi anyagból készült, amelyből az itteniek régóta építik házaikat, s több helyen dúcfalak vagy kőkerítések építőelemeként is megjelenik. Odabent azonban hiába keressük. Bent a fa zsalutextúrától mintázott vasbeton az uralkodó anyag, s egyben a valódi falszerkezet is. A kápolna a felosztott kocka négy szeletéből csupán kettőt foglal el, ezért a belsőt az 1:2 – arányú téglalap alaprajza határozza meg. A liturgikus belsőt középen egyetlen szerkezeti gerenda választja oltár- és gyülekezeti térre. Az egybetartozó, minőségükben mégis kissé különböző részek határát az oltárpódium kis megemelésével is érzékeltetik. Az anyag egyenletes ölelésében csupán három keskeny ablaksáv enged be résnyi fényt. Ezek képletszerű alkalmazása tökéletes megfelelésben van a kicsiny kápolnabelső liturgikus használatával. Az előteret egy függőleges résablak keleti, az apszist déli és a falperemről poláris fény világítja meg. Az utóbbi kettő az apszis felületére, míg a keleti ablak a tér mélységére irányítják a figyelmet. A keleti ablakrés az egyetlen, amely a tóvölgy irányából kelő nap első sugarait a kápolna északi falára vetítve, s az osztógerendát elszelve az oltárt záró falig juttatja. E rés az említett kápolnán kívüli angyali üdvözlet freskója fölött nyílik.

rcbrissago_04

A kápolna bejárata a déli épületsarokról nyíló, kő bélletkeretes ajtó. A belső berendezés tárgyai kőszerűen csiszolt öntött betontárgyak. Különbség mutatkozik beton és beton között: a csiszolt, világosabb vasbeton pillérek és gerendák, valamint a bútorok anyaga részben eltér a fallemezek zsaluzott betonjától. A papi trón és a ministránsszékek a hívek padjaihoz hasonlóan három-három lapból szerkesztett fal-elemek csupán. Az oltár hengeren álló, egyben kiöntött betonlap, s a szószék ugyancsak öntvény: karcsú, egy vonallal leírható szerkezet, amelynek a misekönyv megtámasztására is külön gondja van. A padok falapokkal egészülnek ki, hogy hideg időben is használhatók legyenek. Az anyagok és azonos anyagú szerkezetek finom dilatációkkal illeszkednek egymáshoz. A monokróm tér egyetlen kiemelkedő eleme a délkeleti irányba fordított oltárkereszt, amely a rá vetülő fényt szórja néhány jeles irányba.

rcbrissago_05

rcbrissago_06

Az anyagi- és szerkezeti egységet nem bontja meg semmi. Csupán a sekrestye jelenik meg a zárt formakeret bővítményeként. A kápolna ajtaját nem zárják. Az új Santo Bartolomeo kápolnában a nyitottság megfér az architektonikus erők lényegi jelenlétével. (KV)

rcbrissago_07

Advertisements

0 Responses to “Brissago, Santo Bartolomeo kápolna (1997)”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Építészek

Peter Zumthor

Hans van der Laan

Rudolf Schwarz

Sigurd Lewerentz

Erik Gunnar Asplund

Dominikus Böhm

Le Cobusier

Oscar Niemeyer

Eladio Dieste

Jørn Oberg Utzon

Juha Ilmari Leiviskä

...

Álvaro Siza Vieira

Tadao Ando

Mario Botta

John Pawson

Wandel-Hoefer-Lorch & Hirsch

James Turrell és Leslie Elkins

Craig W. Hartman

Heinz Tesar

José Ignacio Linazasóro

Raffaele Cavadini

Matti Sanaksenaho

Meinhard von Gerkan és Volkwin Marg

Allmann-Sattler-Wappner

Marte.Marte

Andreas Meck

Ulrich Königs

Fátima Fernandes és Michele Cannatá

Athelier Werner Schmidt

Raj Rewal és Frederico Valsassina

Peter és Christian Brückner

Thomas Höller és Georg Klotzner

Pierre-André Simonet és Yvan Chappuis

Certov & Morianz

Franck Hammouténe

Kister-Scheithauer-Gross

Kari Järvinen és Merja Nieminen

Saša Randić és Idis Turato

Gerold Wiederin és Helmut Federle

João Luis Carrilho da Graça

José Fernando Gonçalves

Jensen és Skodvin

Zeinstra van der Pool

Hans Waechter

Peter és Gabriele Riepl

Axel Schultes és Charlotte Frank

Takashi Yamaguchi

Rocha, Paulo Mendes da

João Luis Carrilho da Graça

Tabuenca és Leache

Studio Anselmi

Cino Zucchi

Andreas Meck

Florian Nagler

Francesco Garofalo és Sharon Yoshie Miura

Craig W. Hartman

Eduardo Delgado Orusco

...

Timo és Tuomo Suomalainen

Heiki és Kaija Siren

Sáenz de Oiza

Peder Vilhelm Jensen-Klint

Peter Celsing

Bernt Nyberg

Carl Nyrén

Erik Bryggman

Hans Borgström és Bengt Ingmar Lindroos

...

Csaba László

Vass Zoltán

Makovecz Imre

Csete György

Török Ferenc

Balázs Mihály

Fejérdy Péter

Ferencz István

Nagy Tamás

Pazár Béla

Lengyel István

Czigány Tamás és Páll Anikó

Kocsis József

Benczúr László

Golda János és Madzin Attila

Major György

Krähling János

Basa Péter

Kruppa Gábor

Gereben Gábor és Péter

Szoják Balázs

Sajtos Gábor

Jászay Gergely

...

Advertisements

%d bloggers like this: