Győr, Insula Lutherana, toronyterv I. díj (2009)

Jászay Gergő

Jászay Gergő 2005-ben volt hallgatója a Szakrális terek építészete kurzusnak. A győri pályázaton első díjas tervével indítjuk a 2010-es esztendőt.

A győri Evangélikus Öregtemplom 1783-85-ben épült a türelmi rendeletben meghatározott feltételek szerint az utcafronttól elzárva, torony nélkül. Az akkori kötöttségek által kialakult építészet és hangulat az együttes meghatározó értéke. E terv célja egy olyan új templomtorony, amely a meglévő örökséget tiszteletben tartva képes az új igényeket kiszolgálni.

TELEPÍTÉS

A torony szorosan kötődik a templomhoz, így annak közvetlen közelébe kerül, szabadon álló kialakítással. A templom és a konvent közötti U-alakú, helyenként fákkal elszórtan gazdagított tér harmonikus egységet alkot, e történelmi hangulat inspirálta az torony tervét. A torony az U-alakú köztes tér déli felének park felöli részére került fák közé, ellensúlyozva az északi oldalon az iskola nagyobb léptékű tömbjét, a templomhajó kereszttengelyére szimmetrikusan.

ANYAGHASZNÁLAT

A történelmi környezetre adott építészeti válasz, hogy az új templomtorony terve kizárólag olyan anyagokra épül, amelyekből az épületegyüttes is áll: tégla, fa. A torony tervezett térbeli helyzete, hogy fák között áll, vezetett ahhoz a döntéshez, hogy a tartószerkezetet is ez adja.

TÖMEGFORMÁLÁS

A torony formálása az együttes tereinek egyenes vonalú, négyszögletes szerkesztéséből, valamint történelmi környezet megkívánta mértéktartásából következik. Az épület további formálását az anyagokból adódó építési szabályosságok kialakult hagyománya határozza meg.

LÉPTÉK

Az “evangélikus sziget”-nek már van egy jel értékű építészeti szimbóluma: az Öregtemplom magas hajlású, kontyolt tetőformája. A tető karakteres motívumával ez a terv nem kíván versenyre kelni, ezért magassága attól elmarad. A konvent épületének mindkét szintjének magassága megegyezik a fölöttük lévő tető magasságával. Bár a templom teteje jóval magasabb, párkánya megegyezik a konvent épületével, részben ennek is köszönhető a köztes területek harmonikus aránya, és ezért határozza meg ez a hármas tagolás határozza meg az új torony léptékét.

SZERKEZET

A lépték adta hármas tagolás, az anyagválasztás és a tömegformálás vezetett egy favázú modul tervezéséhez, ami a terv esetleges megvalósulása esetén a kivitelezést is meghatározná: az egyes egységeket szerkezetileg előkészítve, a helyszínen az egymásra helyezve lehetne felépíteni. A további munkálatok a toronyból is elvégezhetőek. A modulok mérete 4,30*2,60*2,60 m ami konvent magassági arányosságából következett. A modulok rögzítése szintenként négy darab keményfa kapcsolóelemmel történik, elhelyezésükre a modulok egymásra helyezése után, keményfa csapok segítségével történik. Bár a modulok egyformák, szintenként különböző a megjelenésük: a legfelső (harang)szint nyitott, a középső belülről deszkázott, a legalsó pedig téglával kifalazott, részben a védelem, részben a leterhelés miatt. A torony alapteste tégla, belül körbefutó falkötővassal. A fa felmenőszerkezet rögzítése függőleges kötővasakkal történik. A tégla alapból egy hat téglasornyi téglalábazat emelkedik ki a faszerkezet szárazon tartása miatt, amit a legfelső téglasor üresen hagyott állófugái is fokoznak.”

A Zsűri értékelése: “Az 59. számú pályamű alapállítása, hogy az Insula erős jelképe maga a templomtömeg, ezért nem a szó hagyományos értelmében vett templomtornyot, hanem egy faszerkezetű haranglábat javasol. Az arányos, mértéktartó alapállást tükrözi a telepítés is (a harangláb helyét a tervező az óvodaudvar Rába felőli részén jelöli ki), de ugyanezt sugallja a hagyományos, ugyanakkor mégis mai módon megfogalmazott mérnöki faszerkezet alkalmazása. A mintegy 13 méter magas harangláb – éppen elhelyezése okán – egyszerre tud az evangélikus hagyományoknak megfelelő egyszerűséget tükrözni, ugyanakkor a Rába-part felől mégis képes jelként, kvázi-toronyként viselkedni. A pályamű abban is kiemelkedett a mezőnyből, hogy a koncepció szöveges megfogalmazása az ábrázolt tervvel együtt azonosan magas színvonalat képvisel.

Noha a tervpályázatnak szempontja nem volt, mégis, ennél a pályaműnél – a Bíráló Bizottság szerint – komolyan megfontolandó a megvalósítás kérdése.

A Bíráló Bizottság a tervet az egész pályázati mezőnyből magasan kiemelkedő gondolati tartalmáért, arányos, mértéktartó, ugyanakkor határozott tervezői hozzáállásáért 1. díjban részesítette.”

A pályázat eredménye.

A teljes pályázati tabló.

Advertisements

0 Responses to “Győr, Insula Lutherana, toronyterv I. díj (2009)”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Építészek

Peter Zumthor

Hans van der Laan

Rudolf Schwarz

Sigurd Lewerentz

Erik Gunnar Asplund

Dominikus Böhm

Le Cobusier

Oscar Niemeyer

Eladio Dieste

Jørn Oberg Utzon

Juha Ilmari Leiviskä

...

Álvaro Siza Vieira

Tadao Ando

Mario Botta

John Pawson

Wandel-Hoefer-Lorch & Hirsch

James Turrell és Leslie Elkins

Craig W. Hartman

Heinz Tesar

José Ignacio Linazasóro

Raffaele Cavadini

Matti Sanaksenaho

Meinhard von Gerkan és Volkwin Marg

Allmann-Sattler-Wappner

Marte.Marte

Andreas Meck

Ulrich Königs

Fátima Fernandes és Michele Cannatá

Athelier Werner Schmidt

Raj Rewal és Frederico Valsassina

Peter és Christian Brückner

Thomas Höller és Georg Klotzner

Pierre-André Simonet és Yvan Chappuis

Certov & Morianz

Franck Hammouténe

Kister-Scheithauer-Gross

Kari Järvinen és Merja Nieminen

Saša Randić és Idis Turato

Gerold Wiederin és Helmut Federle

João Luis Carrilho da Graça

José Fernando Gonçalves

Jensen és Skodvin

Zeinstra van der Pool

Hans Waechter

Peter és Gabriele Riepl

Axel Schultes és Charlotte Frank

Takashi Yamaguchi

Rocha, Paulo Mendes da

João Luis Carrilho da Graça

Tabuenca és Leache

Studio Anselmi

Cino Zucchi

Andreas Meck

Florian Nagler

Francesco Garofalo és Sharon Yoshie Miura

Craig W. Hartman

Eduardo Delgado Orusco

...

Timo és Tuomo Suomalainen

Heiki és Kaija Siren

Sáenz de Oiza

Peder Vilhelm Jensen-Klint

Peter Celsing

Bernt Nyberg

Carl Nyrén

Erik Bryggman

Hans Borgström és Bengt Ingmar Lindroos

...

Csaba László

Vass Zoltán

Makovecz Imre

Csete György

Török Ferenc

Balázs Mihály

Fejérdy Péter

Ferencz István

Nagy Tamás

Pazár Béla

Lengyel István

Czigány Tamás és Páll Anikó

Kocsis József

Benczúr László

Golda János és Madzin Attila

Major György

Krähling János

Basa Péter

Kruppa Gábor

Gereben Gábor és Péter

Szoják Balázs

Sajtos Gábor

Jászay Gergely

...

Advertisements

%d bloggers like this: