München-Neuried, Szent Miklós plébániaközpont (2002-2009)

Andreas Meck

Andreas Meck Szent Miklós plébániája kevéssel a München-Nordheidébe tervezett Dominikuszentrumot megelőzően készült el. A templom helyét a bajor főváros déli határán álló településen, Neuriedben jelölték ki. A gyarapodó vidéki hívőközösség a ma már csak Öreg (Alte) Szent Miklósként emlegetett régi templomot kinőtte, ezért egy tágasabb, rendezvények lebonyolítására is alkalmas centrumot kellett létrehozni, amely az új plébániahivatalnak is helyet biztosíthatott.

Bár a helyi építési szabályzat különálló torony építését nem tette lehetővé, a hívek ragaszkodtak egy közérthető jel felállításához. E jel gyanánt egy 15 méter magas, a tér minden irányában egyenlő szárú acélkereszt szolgált, amelyet Meck az együttes bejáratához tervezett. A harmadnapi feltámadást jelképező kereszt az új templommal együtt végállomása lett a régi templomtól induló húsvéti stációjárásnak is. Az előd Frauenkirchéből kapott legendás harangja is átkerült e helyre.

Az épület absztrakt, védelmet sugárzó, mégis nyitott tömege az anyaghasználat puritánságára is felhívja a figyelmet. Homlokzatain mindössze kétféle anyag, az itt-ott hibásan kiégetett klinkertégla és a helyi konglomerát kőhöz hasonló szemcsés nyersbeton válik meghatározóvá. A tervező anyagszeretete az U-alakú, belső udvarra szervezett együttes faragott kőből készült tömegvázlatában is tükröződik. A tökéletes funkcionális rendet a váltakozó belmagasságú, egymásba nyíló terek és a lebegni látszó szerkezeti elemek statikai játéka töri meg. Hasonló a kontraszt a klinkertégla felülettel és színnel játszó esetlegessége és a falak egységes rajzolata között. A textúra játékossága, a történeti formákat (ókeresztény oszlopcsarnokot, monostorkerengőt, ispotályudvart) újraértelmező térszervezés, és a belső terek tiszta plaszticitása a két világháború közti német templomépítészetet idézi.

A kézművesség természetességét új technológiával ötvöző épületburkolat a liturgikus tér fénnyel egyenletesen telített fehérségét, éteri csöndjét öleli magába. Aranymetszéssel meghatározott oldalarányú, magas, osztatlan légterének egységét mindössze két nagyobb nyílás töri meg. Az északi falon és a délkeleti tetősaroknál nyíló ablakok este fényszórókként világítanak. Éleik gúlaként összetartanak, mintha Le Corbusier ronchampi kápolnájáról mintázták volna őket. Az udvarra nyíló templomtér és a profán külvilág vizuális határai elmosódnak, a térrészek az áttört hosszfal mentén funkcionális értelemben is összeforrtak.

A liturgikus tengely e hosszfalra merőleges, így az elrendezés centralitást sugall. Erősíti ezt Rudolf Bott középpontba állított négyzetes oltárkompozíciója is, amelyet világos színű padsorok vesznek körül. A meg-megtörő, néhol dőlt belső síkokkal definiált templomtér kórussal és gyóntatóhelyiséggel egészül ki. A terem gyertyafényes bejárata az északi ablak hideg fényét ellensúlyozza. Míg az udvar felől érkező híveket kint nyersbeton szenteltvíztartó fogadja, a belső liturgikus tárgyai közül kitűnik a T-alakú kereszt és a betonkockába nyomott, karéjos formájú keresztelőmedence, melyek az oltárral együtt közös térátlón helyezkednek el. A szentségtartó fémből készült gömbkapszulája e sorból kirívó kortárs műtárgy. A templomból a kápolnán át elérhető a sekrestye hasonlóan tiszta, analitikus tere, amely a plébániahivatalba is átjárást biztosít. A hivatal fölött sötétbarna zsalugáterek sora ritmizálja a vendégszállás emeleti ablakait. A harangfallal záródó kiállítótér, a szállás és a templom szerves egységben rendeződnek az átjárható belső udvar köré, melynek közepére életfát ültettek. E mintakép szimbolikus tükörképe a továbbélő keresztény tradíciónak a nyitottá vált egyházi közösségben. (Katona Vilmos)

A tanulmány megjelent az Octogon 2010/10. számban a “Szakrális átirat” tematikában “Szent Miklós ‘fehér serlege'” címmel.

Referenciák:
építésziroda
detail

1 Response to “München-Neuried, Szent Miklós plébániaközpont (2002-2009)”  1. 1 Folyamatok « Szakrális építészet Trackback on February 14, 2011 at 16:22

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Építészek

Peter Zumthor

Hans van der Laan

Rudolf Schwarz

Sigurd Lewerentz

Erik Gunnar Asplund

Dominikus Böhm

Le Cobusier

Oscar Niemeyer

Eladio Dieste

Jørn Oberg Utzon

Juha Ilmari Leiviskä

...

Álvaro Siza Vieira

Tadao Ando

Mario Botta

John Pawson

Wandel-Hoefer-Lorch & Hirsch

James Turrell és Leslie Elkins

Craig W. Hartman

Heinz Tesar

José Ignacio Linazasóro

Raffaele Cavadini

Matti Sanaksenaho

Meinhard von Gerkan és Volkwin Marg

Allmann-Sattler-Wappner

Marte.Marte

Andreas Meck

Ulrich Königs

Fátima Fernandes és Michele Cannatá

Athelier Werner Schmidt

Raj Rewal és Frederico Valsassina

Peter és Christian Brückner

Thomas Höller és Georg Klotzner

Pierre-André Simonet és Yvan Chappuis

Certov & Morianz

Franck Hammouténe

Kister-Scheithauer-Gross

Kari Järvinen és Merja Nieminen

Saša Randić és Idis Turato

Gerold Wiederin és Helmut Federle

João Luis Carrilho da Graça

José Fernando Gonçalves

Jensen és Skodvin

Zeinstra van der Pool

Hans Waechter

Peter és Gabriele Riepl

Axel Schultes és Charlotte Frank

Takashi Yamaguchi

Rocha, Paulo Mendes da

João Luis Carrilho da Graça

Tabuenca és Leache

Studio Anselmi

Cino Zucchi

Andreas Meck

Florian Nagler

Francesco Garofalo és Sharon Yoshie Miura

Craig W. Hartman

Eduardo Delgado Orusco

...

Timo és Tuomo Suomalainen

Heiki és Kaija Siren

Sáenz de Oiza

Peder Vilhelm Jensen-Klint

Peter Celsing

Bernt Nyberg

Carl Nyrén

Erik Bryggman

Hans Borgström és Bengt Ingmar Lindroos

...

Csaba László

Vass Zoltán

Makovecz Imre

Csete György

Török Ferenc

Balázs Mihály

Fejérdy Péter

Ferencz István

Nagy Tamás

Pazár Béla

Lengyel István

Czigány Tamás és Páll Anikó

Kocsis József

Benczúr László

Golda János és Madzin Attila

Major György

Krähling János

Basa Péter

Kruppa Gábor

Gereben Gábor és Péter

Szoják Balázs

Sajtos Gábor

Jászay Gergely

...

Advertisements

%d bloggers like this: