Burgos, La Aguilera monostorbővítés, Jézus Közössége (2008-2011)

Eduardo Delgado Orusco

A ferencesek reformmozgalmához kapcsolódóan az észak-spanyolországi Burgos mellett 1404-ben kolostort alapított Villacreces-i Péter. Az egyház alapeszméihez visszatérő La Aguilera közösséghez 14 évesen csatlakozik a valladolid-i születésű Regalado Péter, aki szent életével és közösségi tevékenységével nem csak a környékbeli szegények, hanem az ország vezető személyiségeivel is gazdag szellemi kapcsolatot ápolt. Sírját már a korai időktől nagy spanyol királyok és egyszerű emberek keresték fel egy-egy megértő imára. Regalado Pétert 1746-ban avatta szentté XIV. Benedek – a hely azóta is zarándoklatok célja. Az egykori ferences kolostort a klarisszák rendje vette át. Az utóbbi években gyorsan növekvő apácarend az egyre jelentősebbé váló zarándoklati igényeket látva egy új szellemű monostori közösség létrehozásába fogott – a Jézus Közössége a pápa által elfogadott rendi szabályok kiteljesítésére új térigényeket fogalmazott meg az ősi monostor kibővítésére.

A szabályos kolostor-alaprajzot túllépve Eduardo Delgado Orusco egy újraorganizált tájképben fogta össze a megfogalmazott hely-kívánalmakat. A közösség növekvő létszáma befogadására új szállásépületet hozott létre a dormitóriumok szárnyánál; közösségi tereket kapcsolt új épülettömegben a munkatermek kolostorszárnyánál; a középkori eredetű templomot teljes egészében a szerzetes-nővérek használatába helyezte és ezzel párhuzamosan egy új nagy templom létrehozását irányozta elő.

Az építészeti elképzelések a zarándoklatokat segítő apácák lelki és fizikai tevékenységének megértésén alapulnak: a szigorú belső kolostori rend a templom bejáratánál találkozik a zarándoklatra érkezőkkel, ahol lelkigyakorlatok, közösségi aktivitások, csoportfoglalkozások tereit meghatározva a laikus és szerzetesi élet találkozása zajlik. Gyerekfoglalkoztatók, kisebb és nagyobb csoportszobák, személyes elmélyülést és közösségi imádságot is befogadó kápolna jött létre egy nagyméretű, de jól strukturált köztérrel már a kolostor kerítésén belül.

A Reset Arquitectura építészei szoros együttműködésben a Land Lab tájtervezőivel a környezet nagy távlataiban fogalmazták meg elképzelésük kompozíciós alapvetését. A meglévő monostor kiegészítésében az új épületek különböző méretű kör alaprajzú épület-objektumokként kerültek a tájképi környezetbe. Mint az új élet lehetőségét hozó, a száraz talajt friss érintésével megtermékenyítő nyári zápor, úgy helyezkednek el az eltérő méretű és magasságú épületelemek a történeti épületegyüttes körül. Így megmarad a kolostorudvar köré elhelyezett épületek kompakt zártsága, melyet az új épületek szabad térbeli kompozíciója a zarándokok érkezése felőli oldalon érzékenyen továbbsző. Az enyhe lejtésű domboldalból adódóan így a templom kimagasodik, és az alatta elterülő érkezési felület a zarándokok fogadására alkalmas köztérburkolattal vezeti tovább az új épülettömegek adta kompozíciót. Az íves vonalvezetésű támfalak lépcsők által tagolt több térszínre tagolják az érkezést, újabb-és-újabb feltárulását adva az épületegyüttesnek. A monostor-kerület bejárati kapujánál a kerítésfalba rejtetten találhatóak a mosdók, és közvetlenül a bejáratnál a hosszabb lelkigyakorlatra érkezők szállásépülete.

A differenciált területhasználat tehát a monostor belső életének zarándoklatok felé történő kommunikatív kiegészítésében fogalmazódott meg úgy, hogy elemeire bontották a tervezők a funkcióegységeket. Minden új téri igény (akár csak a szerzetesi cellák jelentős számú bővítése) önálló épületbe került. Így sikerült elérni, hogy a valójában hatalmas bővítés nem nyomja el a történeti épületek természetes kompakt kompozícióját. A kör alaprajzok adta markáns tömegek kimért homlokzatkezelése és az egyes elemek egymáshoz való viszonyát jól komponáló építész az összekötések alkotta téröblökkel és a kialakuló átriumokat övező folyosókkal további izgalmas téri hatásokat hozott létre. A nyugodt anyaghasználatot (vakolt homlokzatfelületek, természetes kőburkolatok) puritán de nagyon célszerű nyíláskompozíciók gazdagítják (selymesen átsejlő kopilit-üveg falak, precíz fém nyílászárók). A közlekedőfelületeiben racionális kapcsolódásokat az épületelemek nagyon feszes alaprajzi rendszere teszi kompakttá.

A Jézus Közössége monostor egyszerre nyitott és zárt életének jól strukturált egységét hozta létre Eduardo Delgado Orusco és tervezőtársai. Kompakt elrendezés és szabad alaprajzi rendszer jól adagolt találkozása jött létre egy új közösségi térszemlélet szolgálatában, ahol a szigorú szerzetesi élet a zarándokok lelki ápolásában teljesedik ki. Az égből érkező esőcseppek szimbolikus kompozíciójának olvasatát látjuk, egy új közösségi aktivitás személyes építészeti megnyilvánulását. (z)

A tanulmány megjelent az Octogon 2011/3. számában “Monostor tájkép körökkel” címen.

Advertisements

0 Responses to “Burgos, La Aguilera monostorbővítés, Jézus Közössége (2008-2011)”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Építészek

Peter Zumthor

Hans van der Laan

Rudolf Schwarz

Sigurd Lewerentz

Erik Gunnar Asplund

Dominikus Böhm

Le Cobusier

Oscar Niemeyer

Eladio Dieste

Jørn Oberg Utzon

Juha Ilmari Leiviskä

...

Álvaro Siza Vieira

Tadao Ando

Mario Botta

John Pawson

Wandel-Hoefer-Lorch & Hirsch

James Turrell és Leslie Elkins

Craig W. Hartman

Heinz Tesar

José Ignacio Linazasóro

Raffaele Cavadini

Matti Sanaksenaho

Meinhard von Gerkan és Volkwin Marg

Allmann-Sattler-Wappner

Marte.Marte

Andreas Meck

Ulrich Königs

Fátima Fernandes és Michele Cannatá

Athelier Werner Schmidt

Raj Rewal és Frederico Valsassina

Peter és Christian Brückner

Thomas Höller és Georg Klotzner

Pierre-André Simonet és Yvan Chappuis

Certov & Morianz

Franck Hammouténe

Kister-Scheithauer-Gross

Kari Järvinen és Merja Nieminen

Saša Randić és Idis Turato

Gerold Wiederin és Helmut Federle

João Luis Carrilho da Graça

José Fernando Gonçalves

Jensen és Skodvin

Zeinstra van der Pool

Hans Waechter

Peter és Gabriele Riepl

Axel Schultes és Charlotte Frank

Takashi Yamaguchi

Rocha, Paulo Mendes da

João Luis Carrilho da Graça

Tabuenca és Leache

Studio Anselmi

Cino Zucchi

Andreas Meck

Florian Nagler

Francesco Garofalo és Sharon Yoshie Miura

Craig W. Hartman

Eduardo Delgado Orusco

...

Timo és Tuomo Suomalainen

Heiki és Kaija Siren

Sáenz de Oiza

Peder Vilhelm Jensen-Klint

Peter Celsing

Bernt Nyberg

Carl Nyrén

Erik Bryggman

Hans Borgström és Bengt Ingmar Lindroos

...

Csaba László

Vass Zoltán

Makovecz Imre

Csete György

Török Ferenc

Balázs Mihály

Fejérdy Péter

Ferencz István

Nagy Tamás

Pazár Béla

Lengyel István

Czigány Tamás és Páll Anikó

Kocsis József

Benczúr László

Golda János és Madzin Attila

Major György

Krähling János

Basa Péter

Kruppa Gábor

Gereben Gábor és Péter

Szoják Balázs

Sajtos Gábor

Jászay Gergely

...

Advertisements

%d bloggers like this: